Azərbaycanda mənşəyi məlum olmayan quş ətinin satışı davam edəcək

Cəmiyyət

05.02.2021 - 21:19

“AQTA yalnız rəsmi quş əti istehsalçılarına və idxalçılarına nəzarət edir, ancaq çox sayda quş əti özəl təsərrüfatlarda da istehsal olunur”

 

1 fevral 2021-ci il tarixində, Ümumdünya Heyvan Sağlamlığı Təşkilatı tərəfindən dünyanın bir sıra ölkələrində yüksək patogen təsir göstərən “quş qripi” virusunun aşkarlanması ilə əlaqədar olaraq, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA), quşçuluq məhsullarının satışı ilə məşğul olan iş adamlarını quş əti və digər quşçuluq məhsullarını satışa qəbul edərkən, ayıq-sayıq olmağa və məsələyə məsuliyyətlə yanaşmağa, həmçinin mövcud qanunvericiliyin tələblərinə ciddi əməl etməyə çağırdı. Quşçuluq və quşçuluq məhsulları satan ticarət şəbəkələri məhsul qəbul edərkən bir baytarlıq sertifikatı və ya AQTA tərəfindən verilən bir sertifikat tələb etməlidir.

 

Müvafiq sənədləşmə olmadan qəbul edilmiş malların mənşəyi məlum deyil və dövlət baytarlıq nəzarətindən keçməyib. Belə hallarda ticarət müəssisəsi inzibati məsuliyyət daşıyır. Agentlik daxili bazar istehlakçılarının keyfiyyətli və təhlükəsiz qida ilə təmin olunması istiqamətində mütəmadi nəzarət tədbirlərini davam etdirəcək.

 

Xatırlatmaq istərdik ki, Azərbaycan Səhiyyə və Kənd Təsərrüfatı nazirlikləri, ilk dəfə olaraq 10 fevral 2006-cı il tarixində Azərbaycan ərazisində “quş qripi”nin aşkarlandığını elan etdi. Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi bir açıqlamasında, London laboratoriyasına göndərilən Xəzər dənizinin sahil sularında yaşayan bəzi su quşları nümunələrində “quş qripi” virusu olduğu təsdiqləndiyini qeyd etdi. Bundan sonra eyni Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi dəfələrlə Azərbaycanda “quş qripi” və digər kəskin yoluxucu xəstəliklərin epizootik vəziyyətinin tamamilə sabit olduğunu bildirdi.

 

İndiki şəraitdə AQTA daxili bazarın istehlakçılarını keyfiyyətli və təhlükəsiz qida ilə təmin edə biləcəkmi? AYNA suala cavab axtarıb.

 

Tacirlər və İstehsalçılar Birliyinin sədri Sevgim Rəhmanovun dediyinə görə, AQTA yalnız rəsmi quş əti istehsalçılarına və idxalçılarına nəzarət edir: “Ancaq çox sayda quş əti özəl təsərrüfatlarda da istehsal olunur. Həm də bu ət bazarlarda və kənd məhsulları mağazalarında satışa qoyulur. Azərbaycanda bu məhsulun keyfiyyətinə heç kim nəzarət etmir”.

 

Agentliyinin mətbuat katibi Mansur Piriyevin də fikirləri ilə maraqlandıq. Onun sözlərinə görə, qurum quş əti satılan bütün nöqtələri əhatə etməyə çalışır: “Bu səbəbdən də əhaliyə müraciət etdik”.

 

Azad İstehlakçılar Birliyinin sədri Eyyub Hüseynov isə qeyd edib ki, Nazirlər Kabinetinin 82 nömrəli qərarına əsasən, satışa çıxarılan bütün qida məhsulları üçün istehsal şirkətləri sertifikatlar, satış tarixləri və son istifadə tarixlərini təqdim etməlidir: “Yalnız Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi müvafiq imtahandan sonra sahibkarlara belə bir sertifikat verə bilər. Ancaq müayinə, yalnız quş əti istehsalçısının və ya idxalçısının adı Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi nəzdində xüsusi bir reyestrə daxil edildikdən sonra mümkündür. Bu reyestrə daxil olmaq yalnız könüllüdür”.

 

“Bu, o deməkdir ki, quşçuluq istehsalçısının özü Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinə müraciət etmirsə, məhsullarına baxış keçirilməyəcək. Qanunvericilikdə məhsulları Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi tərəfindən ekspertizadan keçməyən sahibkarlara qarşı hər hansı bir sanksiya nəzərdə tutulmur. Bu səbəbdən mənşəyi bilinməyən quş ətinin Azərbaycanın ticarət şəbəkələrinə daxil olmasının davam edəcəyini düşünürəm”, - Hüseynov vurğulayıb.

Müəllif: Rəşad Rüstəmov